Львівський професійний коледж моделювання і ресторанної справи
запрошує на навчання за такими спеціальностями

На базі 9 класів

№ П.П. Назва професій Тривалiсть
1

Кухар, Кондитер

3 роки 5 місяців + 5 місяців
2

Кухар, Кондитер, Кухар дитячого харчування

3 роки 5 місяців + 5 місяців
3

Кухар, Офіціант, Бармен

3 роки 5 місяців
4

Перукар (Перукар-Модельєр)

3 роки
5

Кравець, Закрійник

3 роки 5 місяців + 5 місяців

На базі 11 класів

№ П.П. Назва професій Тривалiсть
1

Кухар, Кондитер

1 рік 5 місяців
2

Перукар, Візажист

1 рік 5 місяців + 5 місяців
3

Перукар, Манікюрник, Педикюрник

1 рік 5 місяців + 5 місяців
4

Кравець, Закрійник

1рік 5 місяців + 5 місяців

Підвищення кваліфікації, перепідготовка та інше

№ П.П. Назва професій Тривалiсть Вартість Вид професійної підготовки

До Міжрегіонального центру професійно-технічної освіти художнього моделювання і дизайну м.Львова приймаються громадяни України, які мають повну загальну або базову загальну середню освіту, достатню для оволодіння робітничими професіями, спеціальностями.

Професії

Код ДК

5122, 7412.2

Термін навчання

1 рік 5 місяців

Форма навчання

денна

Кухар, Кондитер

Кухар (5122)

Це людина, котра займається приготуванням їжі в закладах громадського харчування.

Звичайно, приготувати що-небудь, наприклад  яєчню, може практично кожна людина. Кухар ж з тих самих  продуктів зуміє приготувати ніжне яєчне суфле. Адже кухар це не тільки людина, котра приготує страву технологічно правильно і  відповідно  до рецепту, а той, хто любить свою роботу, отримує від неї щире задоволення і радіє, коли результати його праці подобаються клієнтам.

Важливі  якості

Професія кухаря  унікальна. З одного боку, ця професія вимагає скрупульозної точності, з іншого — наявності творчості, щоб придумати оригінальний рецепт або вишукано прикрасити страву. Тонкі смакові відчуття допоможуть кухарю досягнути висот у своїй кар`єрі. Також  хороший кухар має бути уважним, акуратним, організованим, повинен мати добру  пам`ять.

Для майстра вищого класу куріння – табу, оскільки  тютюновий дим спотворює смакове сприйняття.

Знання і уміння

Для роботи необхідно знати рецептуру та технологію приготування страв, правила зберігання продуктів відповідно  до санітарно-гігієнічних норм, економіку та організацію громадського харчування, будову і правила використання спеціального обладнання.

Кухар повинен знати структуру і специфіку роботи підприємств громадського харчування, санітарні норми, правила техніки безпеки, проведення первинної обробки сировини, повинен уміти відрізнити свіжу рибу від розмороженої, правильно вибирати м`ясо, овочі…

Крім цього, кухарю необхідні знання про склад їжі, її калорійність, зберігання продуктів, про фізіологію харчування, правила складання меню, технології приготування їжі та використання професійного обладнання. Та й страви необхідно подавати естетично, створюючи з кожної унікальну, неповторну страву.

Місце праці  і кар`єра

учням дають можливість застосувати отримані  знання в кафе, ресторанах, барах і їдальнях міста. Більшість вже під час практики знаходять майбутнє місце праці. Професія кухаря користується попитом і дає можливість стабільного заробітку, до того ж  можливий кар`єрний ріст, котрий передбачає розвиток від помічника до шеф-кухаря в престижному закладі.

Попит на шеф-кухаря незмінно високий. У хорошого кухаря є можливість відкрити власне кафе, бар або ресторан.

 

Кондитер (7412.2)

Майстер з виготовлення солодощів

Кондитер готує по заданій рецептурі різноманітні види тіста і начинок, кремів та інші напівфабрикати, з  яких потім випікають готові вироби  і прикрашають їх.

Багато чого кондитер робить вручну – з допомогою спеціальних інструментів. Наприклад, прикрашає торти кремом.

Важливі  якості

 Кондитер повинен любити готувати. Йому необхідна хороша пам`ять, зокрема смакова, творча уява, тонкий смак и нюх. Хороша координація рухів (на урівні рук), окомір, відтворююча уява (здатність, дивлячись на рецепт, представить зовнішній вигляд и смак страви), відповідальність, чесність.

Кондитеру потрібна фізична витривалість.При потоковому виробництві доводиться працювати у високому темпі, а якщо на виробництві немає автоматизації, це означає велике фізичне навантаження. Як і  кухарю, кондитеру доводиться працювати на ногах, часто в спеці, при високій вологості.

 Знання і уміння

 Кондитер повинен знати технологію, рецептуру  виробів, їх калорійність, біологічну цінність, терміни і умови зберігання інгредієнтів и готових продуктів, гігієнічні норми. Повинен розуміти основи фізіології людини. Він повинен вміти оздоблювати приготовані блюда, виконувати велику кількість ручних операцій, використовувати спеціальні інструменти  обладнання.

 Місце праці і кар`єра

Кондитери працюють в ресторанах, кафе, їдальнях, на кондитерських фабриках. Також кондитер  може створити власний бізнес

Код ДК

5122, 7412

Термін навчання

3 роки 5 місяців + 5 місяців

Форма навчання

денна

Кухар, Кондитер

Кухар (5122)

Це людина, котра займається приготуванням їжі в закладах громадського харчування.

Звичайно, приготувати що-небудь, наприклад  яєчню, може практично кожна людина. Кухар ж з тих самих  продуктів зуміє приготувати ніжне яєчне суфле. Адже кухар це не тільки людина, котра приготує страву технологічно правильно і  відповідно  до рецепту, а той, хто любить свою роботу, отримує від неї щире задоволення і радіє, коли результати його праці подобаються клієнтам.

Важливі  якості

Професія кухаря  унікальна. З одного боку, ця професія вимагає скрупульозної точності, з іншого — наявності творчості, щоб придумати оригінальний рецепт або вишукано прикрасити страву. Тонкі смакові відчуття допоможуть кухарю досягнути висот у своїй кар`єрі. Також  хороший кухар має бути уважним, акуратним, організованим, повинен мати добру  пам`ять.

Для майстра вищого класу куріння – табу, оскільки  тютюновий дим спотворює смакове сприйняття.

Знання і уміння

Для роботи необхідно знати рецептуру та технологію приготування страв, правила зберігання продуктів відповідно  до санітарно-гігієнічних норм, економіку та організацію громадського харчування, будову і правила використання спеціального обладнання.

Кухар повинен знати структуру і специфіку роботи підприємств громадського харчування, санітарні норми, правила техніки безпеки, проведення первинної обробки сировини, повинен уміти відрізнити свіжу рибу від розмороженої, правильно вибирати м`ясо, овочі…

Крім цього, кухарю необхідні знання про склад їжі, її калорійність, зберігання продуктів, про фізіологію харчування, правила складання меню, технології приготування їжі та використання професійного обладнання. Та й страви необхідно подавати естетично, створюючи з кожної унікальну, неповторну страву.

Місце праці  і кар`єра

учням дають можливість застосувати отримані  знання в кафе, ресторанах, барах і їдальнях міста. Більшість вже під час практики знаходять майбутнє місце праці. Професія кухаря користується попитом і дає можливість стабільного заробітку, до того ж  можливий кар`єрний ріст, котрий передбачає розвиток від помічника до шеф-кухаря в престижному закладі.

Попит на шеф-кухаря незмінно високий. У хорошого кухаря є можливість відкрити власне кафе, бар або ресторан.

 

Кондитер (7412)

Майстер з виготовлення солодощів

Кондитер готує по заданій рецептурі різноманітні види тіста і начинок, кремів та інші напівфабрикати, з  яких потім випікають готові вироби  і прикрашають їх.

Багато чого кондитер робить вручну – з допомогою спеціальних інструментів. Наприклад, прикрашає торти кремом.

Важливі  якості

 Кондитер повинен любити готувати. Йому необхідна хороша пам`ять, зокрема смакова, творча уява, тонкий смак и нюх. Хороша координація рухів (на урівні рук), окомір, відтворююча уява (здатність, дивлячись на рецепт, представить зовнішній вигляд и смак страви), відповідальність, чесність.

Кондитеру потрібна фізична витривалість.При потоковому виробництві доводиться працювати у високому темпі, а якщо на виробництві немає автоматизації, це означає велике фізичне навантаження. Як і  кухарю, кондитеру доводиться працювати на ногах, часто в спеці, при високій вологості.

 Знання і уміння

 Кондитер повинен знати технологію, рецептуру  виробів, їх калорійність, біологічну цінність, терміни і умови зберігання інгредієнтів и готових продуктів, гігієнічні норми. Повинен розуміти основи фізіології людини. Він повинен вміти оздоблювати приготовані блюда, виконувати велику кількість ручних операцій, використовувати спеціальні інструменти  обладнання.

 Місце праці і кар`єра

Кондитери працюють в ресторанах, кафе, їдальнях, на кондитерських фабриках. Також кондитер  може створити власний бізнес

Код ДК

5122, 7412

Термін навчання

3 роки 5 місяців + 5 місяців

Форма навчання

денна

Кухар, Кондитер, Кухар дитячого харчування

Кухар (5122)

Це людина, котра займається приготуванням їжі в закладах громадського харчування.

Звичайно, приготувати що-небудь, наприклад  яєчню, може практично кожна людина. Кухар ж з тих самих  продуктів зуміє приготувати ніжне яєчне суфле. Адже кухар це не тільки людина, котра приготує страву технологічно правильно і  відповідно  до рецепту, а той, хто любить свою роботу, отримує від неї щире задоволення і радіє, коли результати його праці подобаються клієнтам.

Важливі  якості

Професія кухаря  унікальна. З одного боку, ця професія вимагає скрупульозної точності, з іншого — наявності творчості, щоб придумати оригінальний рецепт або вишукано прикрасити страву. Тонкі смакові відчуття допоможуть кухарю досягнути висот у своїй кар`єрі. Також  хороший кухар має бути уважним, акуратним, організованим, повинен мати добру  пам`ять.

Для майстра вищого класу куріння – табу, оскільки  тютюновий дим спотворює смакове сприйняття.

Знання і уміння

Для роботи необхідно знати рецептуру та технологію приготування страв, правила зберігання продуктів відповідно  до санітарно-гігієнічних норм, економіку та організацію громадського харчування, будову і правила використання спеціального обладнання.

Кухар повинен знати структуру і специфіку роботи підприємств громадського харчування, санітарні норми, правила техніки безпеки, проведення первинної обробки сировини, повинен уміти відрізнити свіжу рибу від розмороженої, правильно вибирати м`ясо, овочі…

Крім цього, кухарю необхідні знання про склад їжі, її калорійність, зберігання продуктів, про фізіологію харчування, правила складання меню, технології приготування їжі та використання професійного обладнання. Та й страви необхідно подавати естетично, створюючи з кожної унікальну, неповторну страву.

Місце праці  і кар`єра

учням дають можливість застосувати отримані  знання в кафе, ресторанах, барах і їдальнях міста. Більшість вже під час практики знаходять майбутнє місце праці. Професія кухаря користується попитом і дає можливість стабільного заробітку, до того ж  можливий кар`єрний ріст, котрий передбачає розвиток від помічника до шеф-кухаря в престижному закладі.

Попит на шеф-кухаря незмінно високий. У хорошого кухаря є можливість відкрити власне кафе, бар або ресторан.

 

Кондитер (7412)

Майстер з виготовлення солодощів

Кондитер готує по заданій рецептурі різноманітні види тіста і начинок, кремів та інші напівфабрикати, з  яких потім випікають готові вироби  і прикрашають їх.

Багато чого кондитер робить вручну – з допомогою спеціальних інструментів. Наприклад, прикрашає торти кремом.

Важливі  якості

 Кондитер повинен любити готувати. Йому необхідна хороша пам`ять, зокрема смакова, творча уява, тонкий смак и нюх. Хороша координація рухів (на урівні рук), окомір, відтворююча уява (здатність, дивлячись на рецепт, представить зовнішній вигляд и смак страви), відповідальність, чесність.

Кондитеру потрібна фізична витривалість.При потоковому виробництві доводиться працювати у високому темпі, а якщо на виробництві немає автоматизації, це означає велике фізичне навантаження. Як і  кухарю, кондитеру доводиться працювати на ногах, часто в спеці, при високій вологості.

 Знання і уміння

 Кондитер повинен знати технологію, рецептуру  виробів, їх калорійність, біологічну цінність, терміни і умови зберігання інгредієнтів и готових продуктів, гігієнічні норми. Повинен розуміти основи фізіології людини. Він повинен вміти оздоблювати приготовані блюда, виконувати велику кількість ручних операцій, використовувати спеціальні інструменти  обладнання.

 Місце праці і кар`єра

Кондитери працюють в ресторанах, кафе, їдальнях, на кондитерських фабриках. Також кондитер  може створити власний бізнес

Код ДК

5122, 5123

Термін навчання

3 роки 5 місяців

Форма навчання

денна

Кухар, Офіціант, Бармен

Кухар (5122)

Це людина, котра займається приготуванням їжі в закладах громадського харчування.

Звичайно, приготувати що-небудь, наприклад  яєчню, може практично кожна людина. Кухар ж з тих самих  продуктів зуміє приготувати ніжне яєчне суфле. Адже кухар це не тільки людина, котра приготує страву технологічно правильно і  відповідно  до рецепту, а той, хто любить свою роботу, отримує від неї щире задоволення і радіє, коли результати його праці подобаються клієнтам.

Важливі  якості

Професія кухаря  унікальна. З одного боку, ця професія вимагає скрупульозної точності, з іншого — наявності творчості, щоб придумати оригінальний рецепт або вишукано прикрасити страву. Тонкі смакові відчуття допоможуть кухарю досягнути висот у своїй кар`єрі. Також  хороший кухар має бути уважним, акуратним, організованим, повинен мати добру  пам`ять.

Для майстра вищого класу куріння – табу, оскільки  тютюновий дим спотворює смакове сприйняття.

Знання і уміння

Для роботи необхідно знати рецептуру та технологію приготування страв, правила зберігання продуктів відповідно  до санітарно-гігієнічних норм, економіку та організацію громадського харчування, будову і правила використання спеціального обладнання.

Кухар повинен знати структуру і специфіку роботи підприємств громадського харчування, санітарні норми, правила техніки безпеки, проведення первинної обробки сировини, повинен уміти відрізнити свіжу рибу від розмороженої, правильно вибирати м`ясо, овочі…

Крім цього, кухарю необхідні знання про склад їжі, її калорійність, зберігання продуктів, про фізіологію харчування, правила складання меню, технології приготування їжі та використання професійного обладнання. Та й страви необхідно подавати естетично, створюючи з кожної унікальну, неповторну страву.

Місце праці  і кар`єра

учням дають можливість застосувати отримані  знання в кафе, ресторанах, барах і їдальнях міста. Більшість вже під час практики знаходять майбутнє місце праці. Професія кухаря користується попитом і дає можливість стабільного заробітку, до того ж  можливий кар`єрний ріст, котрий передбачає розвиток від помічника до шеф-кухаря в престижному закладі.

Попит на шеф-кухаря незмінно високий. У хорошого кухаря є можливість відкрити власне кафе, бар або ресторан.

 

Офіціант (5123)

Професія в мережах громадського харчування.

Такі заклади є важливою частиною інфраструктури будь-якого міста   чи населеного пункту. Ресторани,  кафе, бари продовжують працювати навіть в умовах кризи, а роботодавці не припиняють набір персоналу. В обов`язки офіціанта входить виконання замовлень відвідувачів, отримання  розрахунку за послуги,  прибирання  та сервірування столів до і після  банкету. Якщо необхідно, офіціант змінює серветки, скатертини, стежить за чистотою в залі, може приймати участь в оздобленні приміщення до святкових заходів.

Офіціант повинен вміти правильно відповідати на запитання гостей, за необхідності  порадити  страви чи напої. Він формує  кінцеву суму замовлення, розраховує клієнтів і несе матеріальну відповідальність за посуд. Головним завданням кожного професіонала своєї справи – це задоволення клієнта обслуговуванням, а також хороший настрій та впевненість у повторному візиті.

  Знання і уміння

 знання правил сервірування, орієнтування в рецептурних особливостях основних страв, специфіці приготування і подачі страв, володіння тонкощами етикету, знання ціноутворення, поєднання продуктів і напоїв, знання іноземної мови (для обслуговування класу люкс).

 Особисті якості

терплячість, уважність, хороша пам`ять, комунікабельність, доброзичливість, привітність, фізична витривалість, акуратність,  моторність, презентабельна зовнішність, почуття гумору, чітка дикція.

 Місце праці і кар`єра

Ресторани, кав`ярні, бари, кафе, заходи, які потребують  обслуговування гостей. Успішність кар`єри офіціанта залежить від його цілеспрямованості. Виконавчі та ініціативні працівники можуть розраховувати на досить  швидкий кар`єрний зріст. З часом офіціант може стати метрдотелем, господарем залу або керуючим.  В мережевих компаніях, років за п`ять, можна від офіціанта стати директором. Звичайно, при наявності відповідних  якостей і досвіду.

 

Бармен (5123)

Професія бармена зародилась в США в часи «золотої лихоманки».

Бармен-професіонал – це й актор, і психолог, адже від нього залежить атмосфера закладу та його популярність. Інколи бармени демонструють справжнє шоу, так званий «фрістайл», яке включає в себе жонглювання пляшками та склянками при міксуванні напоїв. Кому, як не бармену, доводиться «підробляти психологом» за стійкою? Адже саме йому виливають душу  клієнти на підпитку, скаржаться на життя або зривають на ньому свій поганий настрій. Бармен проводить час за барною стійкою, готує напої  (алкогольні, безалкогольні, гарячі, коктейлі тощо), стежить за асортиментом і якістю продукції, оформляє документи на реалізований товар. Робота зазвичай позмінна, переважно у вечірній і нічний час.

Важливі якості:

Бармену необхідні хороша пам`ять, координація, увага.  Йому не завадять уміння з гумором сприймати критику на свою адресу, навики ділового спілкування. Одна з обов`язкових умов високий рівень фізичної підготовки та  відсутність шкідливих звичок.

Знання і уміння:

бармен знає види і асортимент напоїв, товарознавчу характеристику продуктів, температурний режим їх зберігання, технологію приготування, правила реалізації продуктів, правила оформлення звітно-фінансових документів (накладних, рахунків).

Бармен повинен вміти працювати на спеціальному обладнанні, готувати напої за рецептами, швидко проводити розрахунки подумки і, використовуючи, калькулятор.

 Місце роботи і кар`єра:

бари, кафе, клуби, ресторани.

Код ДК

5141

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Перукар (Перукар-Модельєр)

Перукар (5141) 

Займається доглядом за волоссям клієнтів, створенням зачісок. Він виконує різні види стрижок, фарбування, хімічну завивку та укладку, займається лікуванням волосся, корекцією форми вусів і бороди. Хороший перукар повинен своєю роботою підкреслити переваги і приховати вади обличчя клієнта. За допомогою  зачіски можна скорегувати овал обличчя, зробити риси пропорційними і більш привабливими. Добре підібраний колір, тон і спосіб фарбування вигідно відтінить шкіру та очі, приховає сивину.Перукар може бути фахівцем жіночих, чоловічих або дитячих зачісок, або перукарем-універсалом.

 Особисті якості

Здобувати професію рекомендується людям комунікабельним, тактовним, делікатним і терплячим. Перукарю потрібно не тільки стригти, але й спілкуватись з відвідувачем, уникати конфліктів, робити перебування клієнта в перукарському кріслі максимально комфортним і приємним. Щоб бути перукарем, необхідно мати такі якості, як естетичний смак, розвинуте почуття стилю, точна координація рухів, акуратність.

 Знання і уміння

Для роботи перукарем треба володіти різноманітними прийомами стрижки волосся, вивчити стандартні типи обличчя і зачісок, які  їм відповідають, орієнтуватися в  різноманітті фарб і засобів для хімічної завивки, а також знати, як необхідні в перукарському ремеслі речовини взаємодіють з різними типами шкіри і волосся. Необхідно володіти знаннями, як доглядати за волоссям, як не пошкодити його, застосовуючи хімікати і професійне обладнання. Миття голови і масаж теж відіграють важливу роль, адже вони не тільки «готують ґрунт» для  стрижки або фарбування, але  дозволяють встановити контакт з клієнтом.Звичайно, треба досконало знати техніку безпеки і санітарні норми.

Перукар повинен вміти виконувати не тільки стандартні стрижки, а й складні, святкові зачіски та укладки (особливо весільні, які мають свої особливості).

 Місце праці і кар`єра

Влаштуватись на роботу можна в салони краси, перукарні і т. д.  Перукарі, які зробили собі «ім`я», мають високі заробітки, обслуговують відомих людей, беруть участь у міжнародних конкурсах. Деякі відкривають салони краси, власні студії зачісок.

Код ДК

5141

Термін навчання

1 рік 5 місяців + 5 місяців

Форма навчання

денна

Перукар, Візажист

Перукар (5141)

Займається доглядом за волоссям клієнтів, створенням зачісок. Він виконує різні види стрижок, фарбування, хімічну завивку та укладку, займається лікуванням волосся, корекцією форми вусів і бороди. Хороший перукар повинен своєю роботою підкреслити переваги і приховати вади обличчя клієнта. За допомогою  зачіски можна скорегувати овал обличчя, зробити риси пропорційними і більш привабливими. Добре підібраний колір, тон і спосіб фарбування вигідно відтінить шкіру та очі, приховає сивину.Перукар може бути фахівцем жіночих, чоловічих або дитячих зачісок, або перукарем-універсалом.

 Особисті якості

Здобувати професію рекомендується людям комунікабельним, тактовним, делікатним і терплячим. Перукарю потрібно не тільки стригти, але й спілкуватись з відвідувачем, уникати конфліктів, робити перебування клієнта в перукарському кріслі максимально комфортним і приємним. Щоб бути перукарем, необхідно мати такі якості, як естетичний смак, розвинуте почуття стилю, точна координація рухів, акуратність.

 Знання і уміння

Для роботи перукарем треба володіти різноманітними прийомами стрижки волосся, вивчити стандартні типи обличчя і зачісок, які  їм відповідають, орієнтуватися в  різноманітті фарб і засобів для хімічної завивки, а також знати, як необхідні в перукарському ремеслі речовини взаємодіють з різними типами шкіри і волосся. Необхідно володіти знаннями, як доглядати за волоссям, як не пошкодити його, застосовуючи хімікати і професійне обладнання. Миття голови і масаж теж відіграють важливу роль, адже вони не тільки «готують ґрунт» для  стрижки або фарбування, але  дозволяють встановити контакт з клієнтом.Звичайно, треба досконало знати техніку безпеки і санітарні норми.

Перукар повинен вміти виконувати не тільки стандартні стрижки, а й складні, святкові зачіски та укладки (особливо весільні, які мають свої особливості).

 Місце праці і кар`єра

Влаштуватись на роботу можна в салони краси, перукарні і т. д.  Перукарі, які зробили собі «ім`я», мають високі заробітки, обслуговують відомих людей, беруть участь у міжнародних конкурсах. Деякі відкривають салони краси, власні студії зачісок.

 

Візажист (5141)

Фахівець в царині макіяжу, який створює образ за допомогою засобів мистецтва макіяжу.

Головне завдання візажиста – не тільки створення певного образу, підкреслення краси обличчя людини, але й приховання недоліків шкіри. Працюючи, візажист повинен враховувати природні дані клієнта, зважати на особливості шкіри, типи обличчя. Професіонал повинен знати, які кольори і текстури підходять даному типу зовнішності, чи доречні для даної пори доби, року, події.Візажист – це художник, але малює він не на папері, а на обличчі або  тілі.  Візажист – це людина, яка орієнтується в кремах, особливостях шкіри, він не просто вміє робити макіяж, він – професіонал в макіяжі. Візажистів скоріш за все можна назвати make-up artist, тобто художник по косметиці.  Основна відмінність в тому, що результати работи косметолога об`єктивні.

 Особисті якості

Зовнішність візажиста повинна бути або оригінальною, або красивою. Візажист повинен володіти витонченими манерами, вмінням  схиляти до своєї думки співрозмовника – це 50% успіху. Звертають увагу й на культуру спілкування. Через півгодини бесіди легко зрозуміти, чи ерудована людина, чи багато вона читає, чи знається на моді. Якщо людина не товариська, не комунікабельна, не вміє зацікавити співрозмовника, вона ніколи не стане хорошим візажистом.

 Знання і уміння

Необхідні знання технології макіяжу, перукарської справи, психології, фантазійного мистецтва, хімії, біології (анатомії).

 Місце роботи і кар`єра

Салони, модельні агентства, кіностудії, театри, телебачення та ін. Візажисти екстра-класу мають власні студії або працюють з відомими особистостями і мають  високі заробітки.

Код ДК

5141

Термін навчання

1 рік 5 місяців + 5 місяців

Форма навчання

денна

Перукар, Манікюрник, Педикюрник

Перукар (5141)

Займається доглядом за волоссям клієнтів, створенням зачісок. Він виконує різні види стрижок, фарбування, хімічну завивку та укладку, займається лікуванням волосся, корекцією форми вусів і бороди. Хороший перукар повинен своєю роботою підкреслити переваги і приховати вади обличчя клієнта. За допомогою  зачіски можна скорегувати овал обличчя, зробити риси пропорційними і більш привабливими. Добре підібраний колір, тон і спосіб фарбування вигідно відтінить шкіру та очі, приховає сивину.Перукар може бути фахівцем жіночих, чоловічих або дитячих зачісок, або перукарем-універсалом.

 Особисті якості

Здобувати професію рекомендується людям комунікабельним, тактовним, делікатним і терплячим. Перукарю потрібно не тільки стригти, але й спілкуватись з відвідувачем, уникати конфліктів, робити перебування клієнта в перукарському кріслі максимально комфортним і приємним. Щоб бути перукарем, необхідно мати такі якості, як естетичний смак, розвинуте почуття стилю, точна координація рухів, акуратність.

 Знання і уміння

Для роботи перукарем треба володіти різноманітними прийомами стрижки волосся, вивчити стандартні типи обличчя і зачісок, які  їм відповідають, орієнтуватися в  різноманітті фарб і засобів для хімічної завивки, а також знати, як необхідні в перукарському ремеслі речовини взаємодіють з різними типами шкіри і волосся. Необхідно володіти знаннями, як доглядати за волоссям, як не пошкодити його, застосовуючи хімікати і професійне обладнання. Миття голови і масаж теж відіграють важливу роль, адже вони не тільки «готують ґрунт» для  стрижки або фарбування, але  дозволяють встановити контакт з клієнтом.Звичайно, треба досконало знати техніку безпеки і санітарні норми.

Перукар повинен вміти виконувати не тільки стандартні стрижки, а й складні, святкові зачіски та укладки (особливо весільні, які мають свої особливості).

 Місце праці і кар`єра

Влаштуватись на роботу можна в салони краси, перукарні і т. д.  Перукарі, які зробили собі «ім`я», мають високі заробітки, обслуговують відомих людей, беруть участь у міжнародних конкурсах. Деякі відкривають салони краси, власні студії зачісок.

 

Манікюрник (5141)

Особливості професії

Часто під словом «манікюр» розуміють тільки дизайн нігтів. Це неправильно, оскільки краса неможлива там, де немає чистоти і доглянутості.

Майстер манікюру знає все про догляд за нігтями. Він обробляє їх, видаляє кутикулу, надає нігтям правильної форми, наносить лак. За бажанням клієнта, манікюр доповнюють ванночками для рук, масажем.Існує багато різновидів манікюру. Гігієнічна обробка нігтів, з якої починається будь-який манікюр, може проводиться по-різному.   Існують технології, які дозволяють  штучно збільшити довжину нігтя. Майстер може наростити нігті за допомогою пластикових заготовок, акрилу, гелю, біогелю і оформити їх. Для нього нігті, як полотно для художника. Сучасна мода дозволяє майстру виявити свою фантазію: нанести на нігті авторський малюнок, прикрасити нігті стразами, аплікацією тощо.

В індустрії краси постійно з`являються нові технології, методики та засоби. Манікюрнику потрібно постійно вчитися, проходити майстер-класи, курси підвищення кваліфікації. Манікюрник працює в  першу чергу з руками, однак в деяких салонах він може також робити педікюр, тобто доглядати за нігтями на ногах і шкірою стопи.

 Важливі  якості

Професія манікюрника передбачає чутливість пальців, хорошу координацію рухів, добру дрібну моторику, нормальне сприйняття кольорів, здібність до кропіткої праці, уміння знаходити контакт с різними людьми.

Знання і уміння

манікюрник повинен знати і дотримуватись всіх санітарно-гігієнічних правил роботи; володіти прийомами проведення гігієнічного манікюру, методами догляду за шкірою; розумітися на властивостях різних засобів для догляду; знати особливості різних лаків і вміти їх застосовувати. Потрібно знати ознаки захворювання нігтів і специфіку роботи з проблемними нігтями..Щоб розраховувати на роботу в престижних салонах, необхідно володіти методиками лікування, нарощування нігтів, різними варіантами дизайну нігтів.

 Місце праці  і кар`єра

манікюрник може працювати в салонах краси, клініках, косметологічних центрах, а також індивідуально у зручному для клієнта місці

 

 

Код ДК

7433, 7435.2

Термін навчання

1рік 5 місяців + 5 місяців

Форма навчання

денна

Кравець, Закрійник

Кравець (7433)

Одна з древніх професій на землі – професія кравця – творця одягу, який приносить людям радість і втіху від придбаної обнови, вчить правильно, красиво і раціонально одягатися. Це важливе для людей ремесла.

Всім відоме народне прислів`я: «За одягом зустрічають, за розум поважають». У прислів`ї відбито багатовікове прагнення людини справляти усім своїм виглядом приємне враження на тих, хто її оточує.

Дуже цікава ця професія. Кравець – фахівець, який знає все про моду, має хороший смак і майстерністю пошиття одягу. Кравець у своїй роботі не має права помилитись. Звичайно, так прийнято говорити про лікарів Зрозуміло, в  руках життя людини, а в руках кравця – настрій людини.

Праця кравців потрібна людям і буде необхідною у всі часи.

Важливі  якості

Кольоросприйняття.  Розвинута координація, тактильна чуттєвість, окомір, художній смак,  уява, конструкторські і прогностичні здібності. Акуратність, терпеливість. посидючість. комунікативні навики.

Знання і уміння

Творчість. Художні образи у  взаємодії з виробництвом

Місце праці і кар`єра

Може працювати на підприємствах швейної промисловості, в ательє, салонах, в невеликих приватних фірмах.

 

Закрійник (7435.2)

Фахівець з розкрою матеріалів для виготовлення одягу, взуття та інших виробів з текстилю і шкіри.

Особливості професії

Те, чим конкретно займається закрійник, залежить від спеціалізації та місця роботи.

Закрійник ательє одягу допомагає клієнту обрати фасон, тканину, замальовує вибраний варіант, знімає мірки, виготовляє лекала і проводить розкрій тканини. Отриманий крій  передається кравцю, котрий пошиває виріб. Перш ніж замовлена сукня чи костюм будуть готові, закрійник декілька разів зустрічається з клієнтом і проводить примірки, підганяє виріб по фігурі, усуває недоліки, уточнює побажання клієнта, стежить за якістю роботи швачки.

Працюючи на фабриці, де одяг, взуття, аксесуари, меблева оббивка та інша продукція виготовляється в умовах масового виробництва, закрійник  розробляє і використовує лекала для масового розкрою сировини та передає заготовки майстрам швейного цеху.

Працюючи індивідуально, закрійник сам  виконує роботу швачки. Зазвичай  у швейних ательє та на фабриках існує чіткий розподіл праці. Та якщо закрійник досконало володіє всіма операціями, то може працювати в групі, яка обслуговує модельєра (конструктора, дизайнера) одягу. Також він може створювати власні ексклюзивні екземпляри одягу.

Важливі якості

естетичний смак, інтерес до моди, здібності до малювання, креслення; хороша координація рук; комунікабельність.

 Знання і уміння

Знати сучасні напрямки моди, розуміти принципи художнього оформлення, вміти «читати» ескізи моделей одягу і розуміти, якими конструктивними засобами можна втілити їх в життя. Для цього треба володіти методами конструювання і розкрою.

 

Код ДК

7433, 7435

Термін навчання

3 роки 5 місяців + 5 місяців

Форма навчання

денна

Кравець, Закрійник

Кравець (7433)

Одна з древніх професій на землі – професія кравця – творця одягу, який приносить людям радість і втіху від придбаної обнови, вчить правильно, красиво і раціонально одягатися. Це важливе для людей ремесла.

Всім відоме народне прислів`я: «За одягом зустрічають, за розум поважають». У прислів`ї відбито багатовікове прагнення людини справляти усім своїм виглядом приємне враження на тих, хто її оточує.

Дуже цікава ця професія. Кравець – фахівець, який знає все про моду, має хороший смак і майстерністю пошиття одягу. Кравець у своїй роботі не має права помилитись. Звичайно, так прийнято говорити про лікарів Зрозуміло, в  руках життя людини, а в руках кравця – настрій людини.

Праця кравців потрібна людям і буде необхідною у всі часи.

Важливі  якості

Кольоросприйняття.  Розвинута координація, тактильна чуттєвість, окомір, художній смак,  уява, конструкторські і прогностичні здібності. Акуратність, терпеливість. посидючість. комунікативні навики.

Знання і уміння

Творчість. Художні образи у  взаємодії з виробництвом

Місце праці і кар`єра

Може працювати на підприємствах швейної промисловості, в ательє, салонах, в невеликих приватних фірмах.

 

Закрійник (7435)

Фахівець з розкрою матеріалів для виготовлення одягу, взуття та інших виробів з текстилю і шкіри.

Особливості професії

Те, чим конкретно займається закрійник, залежить від спеціалізації та місця роботи.

Закрійник ательє одягу допомагає клієнту обрати фасон, тканину, замальовує вибраний варіант, знімає мірки, виготовляє лекала і проводить розкрій тканини. Отриманий крій  передається кравцю, котрий пошиває виріб. Перш ніж замовлена сукня чи костюм будуть готові, закрійник декілька разів зустрічається з клієнтом і проводить примірки, підганяє виріб по фігурі, усуває недоліки, уточнює побажання клієнта, стежить за якістю роботи швачки.

Працюючи на фабриці, де одяг, взуття, аксесуари, меблева оббивка та інша продукція виготовляється в умовах масового виробництва, закрійник  розробляє і використовує лекала для масового розкрою сировини та передає заготовки майстрам швейного цеху.

Працюючи індивідуально, закрійник сам  виконує роботу швачки. Зазвичай  у швейних ательє та на фабриках існує чіткий розподіл праці. Та якщо закрійник досконало володіє всіма операціями, то може працювати в групі, яка обслуговує модельєра (конструктора, дизайнера) одягу. Також він може створювати власні ексклюзивні екземпляри одягу.

Важливі якості

естетичний смак, інтерес до моди, здібності до малювання, креслення; хороша координація рук; комунікабельність.

 Знання і уміння

Знати сучасні напрямки моди, розуміти принципи художнього оформлення, вміти «читати» ескізи моделей одягу і розуміти, якими конструктивними засобами можна втілити їх в життя. Для цього треба володіти методами конструювання і розкрою.

 

 

Кухар, Кондитер на базі 11 класів

Код ДК

5122, 7412.2

Термін навчання

1 рік 5 місяців

Форма навчання

денна

Кухар, Кондитер

Кухар (5122)

Це людина, котра займається приготуванням їжі в закладах громадського харчування.

Звичайно, приготувати що-небудь, наприклад  яєчню, може практично кожна людина. Кухар ж з тих самих  продуктів зуміє приготувати ніжне яєчне суфле. Адже кухар це не тільки людина, котра приготує страву технологічно правильно і  відповідно  до рецепту, а той, хто любить свою роботу, отримує від неї щире задоволення і радіє, коли результати його праці подобаються клієнтам.

Важливі  якості

Професія кухаря  унікальна. З одного боку, ця професія вимагає скрупульозної точності, з іншого — наявності творчості, щоб придумати оригінальний рецепт або вишукано прикрасити страву. Тонкі смакові відчуття допоможуть кухарю досягнути висот у своїй кар`єрі. Також  хороший кухар має бути уважним, акуратним, організованим, повинен мати добру  пам`ять.

Для майстра вищого класу куріння – табу, оскільки  тютюновий дим спотворює смакове сприйняття.

Знання і уміння

Для роботи необхідно знати рецептуру та технологію приготування страв, правила зберігання продуктів відповідно  до санітарно-гігієнічних норм, економіку та організацію громадського харчування, будову і правила використання спеціального обладнання.

Кухар повинен знати структуру і специфіку роботи підприємств громадського харчування, санітарні норми, правила техніки безпеки, проведення первинної обробки сировини, повинен уміти відрізнити свіжу рибу від розмороженої, правильно вибирати м`ясо, овочі…

Крім цього, кухарю необхідні знання про склад їжі, її калорійність, зберігання продуктів, про фізіологію харчування, правила складання меню, технології приготування їжі та використання професійного обладнання. Та й страви необхідно подавати естетично, створюючи з кожної унікальну, неповторну страву.

Місце праці  і кар`єра

учням дають можливість застосувати отримані  знання в кафе, ресторанах, барах і їдальнях міста. Більшість вже під час практики знаходять майбутнє місце праці. Професія кухаря користується попитом і дає можливість стабільного заробітку, до того ж  можливий кар`єрний ріст, котрий передбачає розвиток від помічника до шеф-кухаря в престижному закладі.

Попит на шеф-кухаря незмінно високий. У хорошого кухаря є можливість відкрити власне кафе, бар або ресторан.

 

Кондитер (7412.2)

Майстер з виготовлення солодощів

Кондитер готує по заданій рецептурі різноманітні види тіста і начинок, кремів та інші напівфабрикати, з  яких потім випікають готові вироби  і прикрашають їх.

Багато чого кондитер робить вручну – з допомогою спеціальних інструментів. Наприклад, прикрашає торти кремом.

Важливі  якості

 Кондитер повинен любити готувати. Йому необхідна хороша пам`ять, зокрема смакова, творча уява, тонкий смак и нюх. Хороша координація рухів (на урівні рук), окомір, відтворююча уява (здатність, дивлячись на рецепт, представить зовнішній вигляд и смак страви), відповідальність, чесність.

Кондитеру потрібна фізична витривалість.При потоковому виробництві доводиться працювати у високому темпі, а якщо на виробництві немає автоматизації, це означає велике фізичне навантаження. Як і  кухарю, кондитеру доводиться працювати на ногах, часто в спеці, при високій вологості.

 Знання і уміння

 Кондитер повинен знати технологію, рецептуру  виробів, їх калорійність, біологічну цінність, терміни і умови зберігання інгредієнтів и готових продуктів, гігієнічні норми. Повинен розуміти основи фізіології людини. Він повинен вміти оздоблювати приготовані блюда, виконувати велику кількість ручних операцій, використовувати спеціальні інструменти  обладнання.

 Місце праці і кар`єра

Кондитери працюють в ресторанах, кафе, їдальнях, на кондитерських фабриках. Також кондитер  може створити власний бізнес

Правила прийому Документи до вступу

Кухар, Кондитер на базі 9 класів

Код ДК

5122, 7412

Термін навчання

3 роки 5 місяців + 5 місяців

Форма навчання

денна

Кухар, Кондитер

Кухар (5122)

Це людина, котра займається приготуванням їжі в закладах громадського харчування.

Звичайно, приготувати що-небудь, наприклад  яєчню, може практично кожна людина. Кухар ж з тих самих  продуктів зуміє приготувати ніжне яєчне суфле. Адже кухар це не тільки людина, котра приготує страву технологічно правильно і  відповідно  до рецепту, а той, хто любить свою роботу, отримує від неї щире задоволення і радіє, коли результати його праці подобаються клієнтам.

Важливі  якості

Професія кухаря  унікальна. З одного боку, ця професія вимагає скрупульозної точності, з іншого — наявності творчості, щоб придумати оригінальний рецепт або вишукано прикрасити страву. Тонкі смакові відчуття допоможуть кухарю досягнути висот у своїй кар`єрі. Також  хороший кухар має бути уважним, акуратним, організованим, повинен мати добру  пам`ять.

Для майстра вищого класу куріння – табу, оскільки  тютюновий дим спотворює смакове сприйняття.

Знання і уміння

Для роботи необхідно знати рецептуру та технологію приготування страв, правила зберігання продуктів відповідно  до санітарно-гігієнічних норм, економіку та організацію громадського харчування, будову і правила використання спеціального обладнання.

Кухар повинен знати структуру і специфіку роботи підприємств громадського харчування, санітарні норми, правила техніки безпеки, проведення первинної обробки сировини, повинен уміти відрізнити свіжу рибу від розмороженої, правильно вибирати м`ясо, овочі…

Крім цього, кухарю необхідні знання про склад їжі, її калорійність, зберігання продуктів, про фізіологію харчування, правила складання меню, технології приготування їжі та використання професійного обладнання. Та й страви необхідно подавати естетично, створюючи з кожної унікальну, неповторну страву.

Місце праці  і кар`єра

учням дають можливість застосувати отримані  знання в кафе, ресторанах, барах і їдальнях міста. Більшість вже під час практики знаходять майбутнє місце праці. Професія кухаря користується попитом і дає можливість стабільного заробітку, до того ж  можливий кар`єрний ріст, котрий передбачає розвиток від помічника до шеф-кухаря в престижному закладі.

Попит на шеф-кухаря незмінно високий. У хорошого кухаря є можливість відкрити власне кафе, бар або ресторан.

 

Кондитер (7412)

Майстер з виготовлення солодощів

Кондитер готує по заданій рецептурі різноманітні види тіста і начинок, кремів та інші напівфабрикати, з  яких потім випікають готові вироби  і прикрашають їх.

Багато чого кондитер робить вручну – з допомогою спеціальних інструментів. Наприклад, прикрашає торти кремом.

Важливі  якості

 Кондитер повинен любити готувати. Йому необхідна хороша пам`ять, зокрема смакова, творча уява, тонкий смак и нюх. Хороша координація рухів (на урівні рук), окомір, відтворююча уява (здатність, дивлячись на рецепт, представить зовнішній вигляд и смак страви), відповідальність, чесність.

Кондитеру потрібна фізична витривалість.При потоковому виробництві доводиться працювати у високому темпі, а якщо на виробництві немає автоматизації, це означає велике фізичне навантаження. Як і  кухарю, кондитеру доводиться працювати на ногах, часто в спеці, при високій вологості.

 Знання і уміння

 Кондитер повинен знати технологію, рецептуру  виробів, їх калорійність, біологічну цінність, терміни і умови зберігання інгредієнтів и готових продуктів, гігієнічні норми. Повинен розуміти основи фізіології людини. Він повинен вміти оздоблювати приготовані блюда, виконувати велику кількість ручних операцій, використовувати спеціальні інструменти  обладнання.

 Місце праці і кар`єра

Кондитери працюють в ресторанах, кафе, їдальнях, на кондитерських фабриках. Також кондитер  може створити власний бізнес

Правила прийому Документи до вступу

Кухар, Кондитер, Кухар дитячого харчування на базі 9 класів

Код ДК

5122, 7412

Термін навчання

3 роки 5 місяців + 5 місяців

Форма навчання

денна

Кухар, Кондитер, Кухар дитячого харчування

Кухар (5122)

Це людина, котра займається приготуванням їжі в закладах громадського харчування.

Звичайно, приготувати що-небудь, наприклад  яєчню, може практично кожна людина. Кухар ж з тих самих  продуктів зуміє приготувати ніжне яєчне суфле. Адже кухар це не тільки людина, котра приготує страву технологічно правильно і  відповідно  до рецепту, а той, хто любить свою роботу, отримує від неї щире задоволення і радіє, коли результати його праці подобаються клієнтам.

Важливі  якості

Професія кухаря  унікальна. З одного боку, ця професія вимагає скрупульозної точності, з іншого — наявності творчості, щоб придумати оригінальний рецепт або вишукано прикрасити страву. Тонкі смакові відчуття допоможуть кухарю досягнути висот у своїй кар`єрі. Також  хороший кухар має бути уважним, акуратним, організованим, повинен мати добру  пам`ять.

Для майстра вищого класу куріння – табу, оскільки  тютюновий дим спотворює смакове сприйняття.

Знання і уміння

Для роботи необхідно знати рецептуру та технологію приготування страв, правила зберігання продуктів відповідно  до санітарно-гігієнічних норм, економіку та організацію громадського харчування, будову і правила використання спеціального обладнання.

Кухар повинен знати структуру і специфіку роботи підприємств громадського харчування, санітарні норми, правила техніки безпеки, проведення первинної обробки сировини, повинен уміти відрізнити свіжу рибу від розмороженої, правильно вибирати м`ясо, овочі…

Крім цього, кухарю необхідні знання про склад їжі, її калорійність, зберігання продуктів, про фізіологію харчування, правила складання меню, технології приготування їжі та використання професійного обладнання. Та й страви необхідно подавати естетично, створюючи з кожної унікальну, неповторну страву.

Місце праці  і кар`єра

учням дають можливість застосувати отримані  знання в кафе, ресторанах, барах і їдальнях міста. Більшість вже під час практики знаходять майбутнє місце праці. Професія кухаря користується попитом і дає можливість стабільного заробітку, до того ж  можливий кар`єрний ріст, котрий передбачає розвиток від помічника до шеф-кухаря в престижному закладі.

Попит на шеф-кухаря незмінно високий. У хорошого кухаря є можливість відкрити власне кафе, бар або ресторан.

 

Кондитер (7412)

Майстер з виготовлення солодощів

Кондитер готує по заданій рецептурі різноманітні види тіста і начинок, кремів та інші напівфабрикати, з  яких потім випікають готові вироби  і прикрашають їх.

Багато чого кондитер робить вручну – з допомогою спеціальних інструментів. Наприклад, прикрашає торти кремом.

Важливі  якості

 Кондитер повинен любити готувати. Йому необхідна хороша пам`ять, зокрема смакова, творча уява, тонкий смак и нюх. Хороша координація рухів (на урівні рук), окомір, відтворююча уява (здатність, дивлячись на рецепт, представить зовнішній вигляд и смак страви), відповідальність, чесність.

Кондитеру потрібна фізична витривалість.При потоковому виробництві доводиться працювати у високому темпі, а якщо на виробництві немає автоматизації, це означає велике фізичне навантаження. Як і  кухарю, кондитеру доводиться працювати на ногах, часто в спеці, при високій вологості.

 Знання і уміння

 Кондитер повинен знати технологію, рецептуру  виробів, їх калорійність, біологічну цінність, терміни і умови зберігання інгредієнтів и готових продуктів, гігієнічні норми. Повинен розуміти основи фізіології людини. Він повинен вміти оздоблювати приготовані блюда, виконувати велику кількість ручних операцій, використовувати спеціальні інструменти  обладнання.

 Місце праці і кар`єра

Кондитери працюють в ресторанах, кафе, їдальнях, на кондитерських фабриках. Також кондитер  може створити власний бізнес

Правила прийому Документи до вступу

Кухар, Офіціант, Бармен на базі 9 класів

Код ДК

5122, 5123

Термін навчання

3 роки 5 місяців

Форма навчання

денна

Кухар, Офіціант, Бармен

Кухар (5122)

Це людина, котра займається приготуванням їжі в закладах громадського харчування.

Звичайно, приготувати що-небудь, наприклад  яєчню, може практично кожна людина. Кухар ж з тих самих  продуктів зуміє приготувати ніжне яєчне суфле. Адже кухар це не тільки людина, котра приготує страву технологічно правильно і  відповідно  до рецепту, а той, хто любить свою роботу, отримує від неї щире задоволення і радіє, коли результати його праці подобаються клієнтам.

Важливі  якості

Професія кухаря  унікальна. З одного боку, ця професія вимагає скрупульозної точності, з іншого — наявності творчості, щоб придумати оригінальний рецепт або вишукано прикрасити страву. Тонкі смакові відчуття допоможуть кухарю досягнути висот у своїй кар`єрі. Також  хороший кухар має бути уважним, акуратним, організованим, повинен мати добру  пам`ять.

Для майстра вищого класу куріння – табу, оскільки  тютюновий дим спотворює смакове сприйняття.

Знання і уміння

Для роботи необхідно знати рецептуру та технологію приготування страв, правила зберігання продуктів відповідно  до санітарно-гігієнічних норм, економіку та організацію громадського харчування, будову і правила використання спеціального обладнання.

Кухар повинен знати структуру і специфіку роботи підприємств громадського харчування, санітарні норми, правила техніки безпеки, проведення первинної обробки сировини, повинен уміти відрізнити свіжу рибу від розмороженої, правильно вибирати м`ясо, овочі…

Крім цього, кухарю необхідні знання про склад їжі, її калорійність, зберігання продуктів, про фізіологію харчування, правила складання меню, технології приготування їжі та використання професійного обладнання. Та й страви необхідно подавати естетично, створюючи з кожної унікальну, неповторну страву.

Місце праці  і кар`єра

учням дають можливість застосувати отримані  знання в кафе, ресторанах, барах і їдальнях міста. Більшість вже під час практики знаходять майбутнє місце праці. Професія кухаря користується попитом і дає можливість стабільного заробітку, до того ж  можливий кар`єрний ріст, котрий передбачає розвиток від помічника до шеф-кухаря в престижному закладі.

Попит на шеф-кухаря незмінно високий. У хорошого кухаря є можливість відкрити власне кафе, бар або ресторан.

 

Офіціант (5123)

Професія в мережах громадського харчування.

Такі заклади є важливою частиною інфраструктури будь-якого міста   чи населеного пункту. Ресторани,  кафе, бари продовжують працювати навіть в умовах кризи, а роботодавці не припиняють набір персоналу. В обов`язки офіціанта входить виконання замовлень відвідувачів, отримання  розрахунку за послуги,  прибирання  та сервірування столів до і після  банкету. Якщо необхідно, офіціант змінює серветки, скатертини, стежить за чистотою в залі, може приймати участь в оздобленні приміщення до святкових заходів.

Офіціант повинен вміти правильно відповідати на запитання гостей, за необхідності  порадити  страви чи напої. Він формує  кінцеву суму замовлення, розраховує клієнтів і несе матеріальну відповідальність за посуд. Головним завданням кожного професіонала своєї справи – це задоволення клієнта обслуговуванням, а також хороший настрій та впевненість у повторному візиті.

  Знання і уміння

 знання правил сервірування, орієнтування в рецептурних особливостях основних страв, специфіці приготування і подачі страв, володіння тонкощами етикету, знання ціноутворення, поєднання продуктів і напоїв, знання іноземної мови (для обслуговування класу люкс).

 Особисті якості

терплячість, уважність, хороша пам`ять, комунікабельність, доброзичливість, привітність, фізична витривалість, акуратність,  моторність, презентабельна зовнішність, почуття гумору, чітка дикція.

 Місце праці і кар`єра

Ресторани, кав`ярні, бари, кафе, заходи, які потребують  обслуговування гостей. Успішність кар`єри офіціанта залежить від його цілеспрямованості. Виконавчі та ініціативні працівники можуть розраховувати на досить  швидкий кар`єрний зріст. З часом офіціант може стати метрдотелем, господарем залу або керуючим.  В мережевих компаніях, років за п`ять, можна від офіціанта стати директором. Звичайно, при наявності відповідних  якостей і досвіду.

 

Бармен (5123)

Професія бармена зародилась в США в часи «золотої лихоманки».

Бармен-професіонал – це й актор, і психолог, адже від нього залежить атмосфера закладу та його популярність. Інколи бармени демонструють справжнє шоу, так званий «фрістайл», яке включає в себе жонглювання пляшками та склянками при міксуванні напоїв. Кому, як не бармену, доводиться «підробляти психологом» за стійкою? Адже саме йому виливають душу  клієнти на підпитку, скаржаться на життя або зривають на ньому свій поганий настрій. Бармен проводить час за барною стійкою, готує напої  (алкогольні, безалкогольні, гарячі, коктейлі тощо), стежить за асортиментом і якістю продукції, оформляє документи на реалізований товар. Робота зазвичай позмінна, переважно у вечірній і нічний час.

Важливі якості:

Бармену необхідні хороша пам`ять, координація, увага.  Йому не завадять уміння з гумором сприймати критику на свою адресу, навики ділового спілкування. Одна з обов`язкових умов високий рівень фізичної підготовки та  відсутність шкідливих звичок.

Знання і уміння:

бармен знає види і асортимент напоїв, товарознавчу характеристику продуктів, температурний режим їх зберігання, технологію приготування, правила реалізації продуктів, правила оформлення звітно-фінансових документів (накладних, рахунків).

Бармен повинен вміти працювати на спеціальному обладнанні, готувати напої за рецептами, швидко проводити розрахунки подумки і, використовуючи, калькулятор.

 Місце роботи і кар`єра:

бари, кафе, клуби, ресторани.

Правила прийому Документи до вступу

Перукар (Перукар-Модельєр) на базі 9 класів

Код ДК

5141

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Перукар (Перукар-Модельєр)

Перукар (5141) 

Займається доглядом за волоссям клієнтів, створенням зачісок. Він виконує різні види стрижок, фарбування, хімічну завивку та укладку, займається лікуванням волосся, корекцією форми вусів і бороди. Хороший перукар повинен своєю роботою підкреслити переваги і приховати вади обличчя клієнта. За допомогою  зачіски можна скорегувати овал обличчя, зробити риси пропорційними і більш привабливими. Добре підібраний колір, тон і спосіб фарбування вигідно відтінить шкіру та очі, приховає сивину.Перукар може бути фахівцем жіночих, чоловічих або дитячих зачісок, або перукарем-універсалом.

 Особисті якості

Здобувати професію рекомендується людям комунікабельним, тактовним, делікатним і терплячим. Перукарю потрібно не тільки стригти, але й спілкуватись з відвідувачем, уникати конфліктів, робити перебування клієнта в перукарському кріслі максимально комфортним і приємним. Щоб бути перукарем, необхідно мати такі якості, як естетичний смак, розвинуте почуття стилю, точна координація рухів, акуратність.

 Знання і уміння

Для роботи перукарем треба володіти різноманітними прийомами стрижки волосся, вивчити стандартні типи обличчя і зачісок, які  їм відповідають, орієнтуватися в  різноманітті фарб і засобів для хімічної завивки, а також знати, як необхідні в перукарському ремеслі речовини взаємодіють з різними типами шкіри і волосся. Необхідно володіти знаннями, як доглядати за волоссям, як не пошкодити його, застосовуючи хімікати і професійне обладнання. Миття голови і масаж теж відіграють важливу роль, адже вони не тільки «готують ґрунт» для  стрижки або фарбування, але  дозволяють встановити контакт з клієнтом.Звичайно, треба досконало знати техніку безпеки і санітарні норми.

Перукар повинен вміти виконувати не тільки стандартні стрижки, а й складні, святкові зачіски та укладки (особливо весільні, які мають свої особливості).

 Місце праці і кар`єра

Влаштуватись на роботу можна в салони краси, перукарні і т. д.  Перукарі, які зробили собі «ім`я», мають високі заробітки, обслуговують відомих людей, беруть участь у міжнародних конкурсах. Деякі відкривають салони краси, власні студії зачісок.

Правила прийому Документи до вступу

Перукар, Візажист на базі 11 класів

Код ДК

5141

Термін навчання

1 рік 5 місяців + 5 місяців

Форма навчання

денна

Перукар, Візажист

Перукар (5141)

Займається доглядом за волоссям клієнтів, створенням зачісок. Він виконує різні види стрижок, фарбування, хімічну завивку та укладку, займається лікуванням волосся, корекцією форми вусів і бороди. Хороший перукар повинен своєю роботою підкреслити переваги і приховати вади обличчя клієнта. За допомогою  зачіски можна скорегувати овал обличчя, зробити риси пропорційними і більш привабливими. Добре підібраний колір, тон і спосіб фарбування вигідно відтінить шкіру та очі, приховає сивину.Перукар може бути фахівцем жіночих, чоловічих або дитячих зачісок, або перукарем-універсалом.

 Особисті якості

Здобувати професію рекомендується людям комунікабельним, тактовним, делікатним і терплячим. Перукарю потрібно не тільки стригти, але й спілкуватись з відвідувачем, уникати конфліктів, робити перебування клієнта в перукарському кріслі максимально комфортним і приємним. Щоб бути перукарем, необхідно мати такі якості, як естетичний смак, розвинуте почуття стилю, точна координація рухів, акуратність.

 Знання і уміння

Для роботи перукарем треба володіти різноманітними прийомами стрижки волосся, вивчити стандартні типи обличчя і зачісок, які  їм відповідають, орієнтуватися в  різноманітті фарб і засобів для хімічної завивки, а також знати, як необхідні в перукарському ремеслі речовини взаємодіють з різними типами шкіри і волосся. Необхідно володіти знаннями, як доглядати за волоссям, як не пошкодити його, застосовуючи хімікати і професійне обладнання. Миття голови і масаж теж відіграють важливу роль, адже вони не тільки «готують ґрунт» для  стрижки або фарбування, але  дозволяють встановити контакт з клієнтом.Звичайно, треба досконало знати техніку безпеки і санітарні норми.

Перукар повинен вміти виконувати не тільки стандартні стрижки, а й складні, святкові зачіски та укладки (особливо весільні, які мають свої особливості).

 Місце праці і кар`єра

Влаштуватись на роботу можна в салони краси, перукарні і т. д.  Перукарі, які зробили собі «ім`я», мають високі заробітки, обслуговують відомих людей, беруть участь у міжнародних конкурсах. Деякі відкривають салони краси, власні студії зачісок.

 

Візажист (5141)

Фахівець в царині макіяжу, який створює образ за допомогою засобів мистецтва макіяжу.

Головне завдання візажиста – не тільки створення певного образу, підкреслення краси обличчя людини, але й приховання недоліків шкіри. Працюючи, візажист повинен враховувати природні дані клієнта, зважати на особливості шкіри, типи обличчя. Професіонал повинен знати, які кольори і текстури підходять даному типу зовнішності, чи доречні для даної пори доби, року, події.Візажист – це художник, але малює він не на папері, а на обличчі або  тілі.  Візажист – це людина, яка орієнтується в кремах, особливостях шкіри, він не просто вміє робити макіяж, він – професіонал в макіяжі. Візажистів скоріш за все можна назвати make-up artist, тобто художник по косметиці.  Основна відмінність в тому, що результати работи косметолога об`єктивні.

 Особисті якості

Зовнішність візажиста повинна бути або оригінальною, або красивою. Візажист повинен володіти витонченими манерами, вмінням  схиляти до своєї думки співрозмовника – це 50% успіху. Звертають увагу й на культуру спілкування. Через півгодини бесіди легко зрозуміти, чи ерудована людина, чи багато вона читає, чи знається на моді. Якщо людина не товариська, не комунікабельна, не вміє зацікавити співрозмовника, вона ніколи не стане хорошим візажистом.

 Знання і уміння

Необхідні знання технології макіяжу, перукарської справи, психології, фантазійного мистецтва, хімії, біології (анатомії).

 Місце роботи і кар`єра

Салони, модельні агентства, кіностудії, театри, телебачення та ін. Візажисти екстра-класу мають власні студії або працюють з відомими особистостями і мають  високі заробітки.

Правила прийому Документи до вступу

Перукар, Манікюрник, Педикюрник на базі 11 класів

Код ДК

5141

Термін навчання

1 рік 5 місяців + 5 місяців

Форма навчання

денна

Перукар, Манікюрник, Педикюрник

Перукар (5141)

Займається доглядом за волоссям клієнтів, створенням зачісок. Він виконує різні види стрижок, фарбування, хімічну завивку та укладку, займається лікуванням волосся, корекцією форми вусів і бороди. Хороший перукар повинен своєю роботою підкреслити переваги і приховати вади обличчя клієнта. За допомогою  зачіски можна скорегувати овал обличчя, зробити риси пропорційними і більш привабливими. Добре підібраний колір, тон і спосіб фарбування вигідно відтінить шкіру та очі, приховає сивину.Перукар може бути фахівцем жіночих, чоловічих або дитячих зачісок, або перукарем-універсалом.

 Особисті якості

Здобувати професію рекомендується людям комунікабельним, тактовним, делікатним і терплячим. Перукарю потрібно не тільки стригти, але й спілкуватись з відвідувачем, уникати конфліктів, робити перебування клієнта в перукарському кріслі максимально комфортним і приємним. Щоб бути перукарем, необхідно мати такі якості, як естетичний смак, розвинуте почуття стилю, точна координація рухів, акуратність.

 Знання і уміння

Для роботи перукарем треба володіти різноманітними прийомами стрижки волосся, вивчити стандартні типи обличчя і зачісок, які  їм відповідають, орієнтуватися в  різноманітті фарб і засобів для хімічної завивки, а також знати, як необхідні в перукарському ремеслі речовини взаємодіють з різними типами шкіри і волосся. Необхідно володіти знаннями, як доглядати за волоссям, як не пошкодити його, застосовуючи хімікати і професійне обладнання. Миття голови і масаж теж відіграють важливу роль, адже вони не тільки «готують ґрунт» для  стрижки або фарбування, але  дозволяють встановити контакт з клієнтом.Звичайно, треба досконало знати техніку безпеки і санітарні норми.

Перукар повинен вміти виконувати не тільки стандартні стрижки, а й складні, святкові зачіски та укладки (особливо весільні, які мають свої особливості).

 Місце праці і кар`єра

Влаштуватись на роботу можна в салони краси, перукарні і т. д.  Перукарі, які зробили собі «ім`я», мають високі заробітки, обслуговують відомих людей, беруть участь у міжнародних конкурсах. Деякі відкривають салони краси, власні студії зачісок.

 

Манікюрник (5141)

Особливості професії

Часто під словом «манікюр» розуміють тільки дизайн нігтів. Це неправильно, оскільки краса неможлива там, де немає чистоти і доглянутості.

Майстер манікюру знає все про догляд за нігтями. Він обробляє їх, видаляє кутикулу, надає нігтям правильної форми, наносить лак. За бажанням клієнта, манікюр доповнюють ванночками для рук, масажем.Існує багато різновидів манікюру. Гігієнічна обробка нігтів, з якої починається будь-який манікюр, може проводиться по-різному.   Існують технології, які дозволяють  штучно збільшити довжину нігтя. Майстер може наростити нігті за допомогою пластикових заготовок, акрилу, гелю, біогелю і оформити їх. Для нього нігті, як полотно для художника. Сучасна мода дозволяє майстру виявити свою фантазію: нанести на нігті авторський малюнок, прикрасити нігті стразами, аплікацією тощо.

В індустрії краси постійно з`являються нові технології, методики та засоби. Манікюрнику потрібно постійно вчитися, проходити майстер-класи, курси підвищення кваліфікації. Манікюрник працює в  першу чергу з руками, однак в деяких салонах він може також робити педікюр, тобто доглядати за нігтями на ногах і шкірою стопи.

 Важливі  якості

Професія манікюрника передбачає чутливість пальців, хорошу координацію рухів, добру дрібну моторику, нормальне сприйняття кольорів, здібність до кропіткої праці, уміння знаходити контакт с різними людьми.

Знання і уміння

манікюрник повинен знати і дотримуватись всіх санітарно-гігієнічних правил роботи; володіти прийомами проведення гігієнічного манікюру, методами догляду за шкірою; розумітися на властивостях різних засобів для догляду; знати особливості різних лаків і вміти їх застосовувати. Потрібно знати ознаки захворювання нігтів і специфіку роботи з проблемними нігтями..Щоб розраховувати на роботу в престижних салонах, необхідно володіти методиками лікування, нарощування нігтів, різними варіантами дизайну нігтів.

 Місце праці  і кар`єра

манікюрник може працювати в салонах краси, клініках, косметологічних центрах, а також індивідуально у зручному для клієнта місці

 

 

Правила прийому Документи до вступу

Кравець, Закрійник на базі 11 класів

Код ДК

7433, 7435.2

Термін навчання

1рік 5 місяців + 5 місяців

Форма навчання

денна

Кравець, Закрійник

Кравець (7433)

Одна з древніх професій на землі – професія кравця – творця одягу, який приносить людям радість і втіху від придбаної обнови, вчить правильно, красиво і раціонально одягатися. Це важливе для людей ремесла.

Всім відоме народне прислів`я: «За одягом зустрічають, за розум поважають». У прислів`ї відбито багатовікове прагнення людини справляти усім своїм виглядом приємне враження на тих, хто її оточує.

Дуже цікава ця професія. Кравець – фахівець, який знає все про моду, має хороший смак і майстерністю пошиття одягу. Кравець у своїй роботі не має права помилитись. Звичайно, так прийнято говорити про лікарів Зрозуміло, в  руках життя людини, а в руках кравця – настрій людини.

Праця кравців потрібна людям і буде необхідною у всі часи.

Важливі  якості

Кольоросприйняття.  Розвинута координація, тактильна чуттєвість, окомір, художній смак,  уява, конструкторські і прогностичні здібності. Акуратність, терпеливість. посидючість. комунікативні навики.

Знання і уміння

Творчість. Художні образи у  взаємодії з виробництвом

Місце праці і кар`єра

Може працювати на підприємствах швейної промисловості, в ательє, салонах, в невеликих приватних фірмах.

 

Закрійник (7435.2)

Фахівець з розкрою матеріалів для виготовлення одягу, взуття та інших виробів з текстилю і шкіри.

Особливості професії

Те, чим конкретно займається закрійник, залежить від спеціалізації та місця роботи.

Закрійник ательє одягу допомагає клієнту обрати фасон, тканину, замальовує вибраний варіант, знімає мірки, виготовляє лекала і проводить розкрій тканини. Отриманий крій  передається кравцю, котрий пошиває виріб. Перш ніж замовлена сукня чи костюм будуть готові, закрійник декілька разів зустрічається з клієнтом і проводить примірки, підганяє виріб по фігурі, усуває недоліки, уточнює побажання клієнта, стежить за якістю роботи швачки.

Працюючи на фабриці, де одяг, взуття, аксесуари, меблева оббивка та інша продукція виготовляється в умовах масового виробництва, закрійник  розробляє і використовує лекала для масового розкрою сировини та передає заготовки майстрам швейного цеху.

Працюючи індивідуально, закрійник сам  виконує роботу швачки. Зазвичай  у швейних ательє та на фабриках існує чіткий розподіл праці. Та якщо закрійник досконало володіє всіма операціями, то може працювати в групі, яка обслуговує модельєра (конструктора, дизайнера) одягу. Також він може створювати власні ексклюзивні екземпляри одягу.

Важливі якості

естетичний смак, інтерес до моди, здібності до малювання, креслення; хороша координація рук; комунікабельність.

 Знання і уміння

Знати сучасні напрямки моди, розуміти принципи художнього оформлення, вміти «читати» ескізи моделей одягу і розуміти, якими конструктивними засобами можна втілити їх в життя. Для цього треба володіти методами конструювання і розкрою.

 

Правила прийому Документи до вступу

Кравець, Закрійник на базі 9 класів

Код ДК

7433, 7435

Термін навчання

3 роки 5 місяців + 5 місяців

Форма навчання

денна

Кравець, Закрійник

Кравець (7433)

Одна з древніх професій на землі – професія кравця – творця одягу, який приносить людям радість і втіху від придбаної обнови, вчить правильно, красиво і раціонально одягатися. Це важливе для людей ремесла.

Всім відоме народне прислів`я: «За одягом зустрічають, за розум поважають». У прислів`ї відбито багатовікове прагнення людини справляти усім своїм виглядом приємне враження на тих, хто її оточує.

Дуже цікава ця професія. Кравець – фахівець, який знає все про моду, має хороший смак і майстерністю пошиття одягу. Кравець у своїй роботі не має права помилитись. Звичайно, так прийнято говорити про лікарів Зрозуміло, в  руках життя людини, а в руках кравця – настрій людини.

Праця кравців потрібна людям і буде необхідною у всі часи.

Важливі  якості

Кольоросприйняття.  Розвинута координація, тактильна чуттєвість, окомір, художній смак,  уява, конструкторські і прогностичні здібності. Акуратність, терпеливість. посидючість. комунікативні навики.

Знання і уміння

Творчість. Художні образи у  взаємодії з виробництвом

Місце праці і кар`єра

Може працювати на підприємствах швейної промисловості, в ательє, салонах, в невеликих приватних фірмах.

 

Закрійник (7435)

Фахівець з розкрою матеріалів для виготовлення одягу, взуття та інших виробів з текстилю і шкіри.

Особливості професії

Те, чим конкретно займається закрійник, залежить від спеціалізації та місця роботи.

Закрійник ательє одягу допомагає клієнту обрати фасон, тканину, замальовує вибраний варіант, знімає мірки, виготовляє лекала і проводить розкрій тканини. Отриманий крій  передається кравцю, котрий пошиває виріб. Перш ніж замовлена сукня чи костюм будуть готові, закрійник декілька разів зустрічається з клієнтом і проводить примірки, підганяє виріб по фігурі, усуває недоліки, уточнює побажання клієнта, стежить за якістю роботи швачки.

Працюючи на фабриці, де одяг, взуття, аксесуари, меблева оббивка та інша продукція виготовляється в умовах масового виробництва, закрійник  розробляє і використовує лекала для масового розкрою сировини та передає заготовки майстрам швейного цеху.

Працюючи індивідуально, закрійник сам  виконує роботу швачки. Зазвичай  у швейних ательє та на фабриках існує чіткий розподіл праці. Та якщо закрійник досконало володіє всіма операціями, то може працювати в групі, яка обслуговує модельєра (конструктора, дизайнера) одягу. Також він може створювати власні ексклюзивні екземпляри одягу.

Важливі якості

естетичний смак, інтерес до моди, здібності до малювання, креслення; хороша координація рук; комунікабельність.

 Знання і уміння

Знати сучасні напрямки моди, розуміти принципи художнього оформлення, вміти «читати» ескізи моделей одягу і розуміти, якими конструктивними засобами можна втілити їх в життя. Для цього треба володіти методами конструювання і розкрою.

 

 

Правила прийому Документи до вступу